Se alle

Kina – Kan man udvise samfundsansvar og samtidig investere i kinesiske selskaber?

Det er et udbredt dilemma i den finansielle branche, at investeringer i kinesiske selskaber er attraktive, men samtidig kan udfordre de typiske FN-normer og værdier, der i øvrigt investeres efter.

Senest opdateret: 04-03-2020

Kina har længe været i verdenssamfundets søgelys for deres aktioner i Xinjiang, Hong Kong og Tibet samt militære trusler over for Taiwan. Dertil kommer Kinas brud på menneskerettigheder i form af diskrimination og undertrykkelse af mindretal samt krænkelser af ytringsfrihed. Samtidig udgør Kina over 17 pct. af verdensøkonomien, og det kinesiske marked er i god vækst, hvilket betyder, at kinesiske selskaber giver gode afkast. Det er derfor et udbredt dilemma i den finansielle branche, at investeringer i kinesiske selskaber er attraktive, men samtidig kan udfordre de typiske FN-normer og værdier, der i øvrigt investeres efter.

I PensionDanmark har vi valgt at håndtere dette dilemma ud fra den dobbelte målsætning, at vi skal sikre attraktive afkast til vores medlemmers opsparing og samtidig fokusere på det store potentiale for positiv påvirkning på miljø og samfund, der er forbundet med investeringer i Kina.

PensionDanmark investerer i kinesiske selskaber, men er bevidst om det samfundsansvar, som vi skal leve op til. De største kinesiske selskaber er i stigende grad åbne for dialog. Vi følger op på fremskridt i de dialoger, vi indgår i, når investeringsstrategien tilrettelægges. Og hvis en dialog bedømmes perspektivløs, vil PensionDanmark som altid overveje, hvorvidt vi fortsat ønsker at investere i selskabet.

PensionDanmark er sammen med en gruppe andre investorer i dialog med Alibaba, som blandt andet driver en af verdens største e-handels platforme. Investorerne ønsker offentliggørelse af relevante politikker for arbejdsforhold og har stillet spørgsmål om risikoen for tvangsarbejde i leverandørkæden – i lyset af krænkelserne på Uyghurerne i det nordvestlige Kina. PensionDanmark deltager desuden gennem Federated Hermes i dialogerne med Tencent og Ping An Insurance, om virksomhedernes brug af big data og kunstig intelligens (AI) ved indsamling af personfølsomme data.