Ejendomsinvesteringerne leverer en stabil indtjening, som er mindre konjunkturfølsom i en tid med lave obligationsrenter. Samtidig er ejendomsporteføljen med til at sikre, at stigende inflation ikke udhuler opsparingens købekraft, da lejeindtægterne fra ejendommene typisk reguleres med udviklingen i inflationen.
PensionDanmark har en strategisk målsætning om at vores ejendomsinvesteringer skal udgøre omkring 10 pct. af den samlede investeringsportefølje. Ultimo 2022 udgør PensionDanmarks ejendomsportefølje 25,5 mia. kr. For 2023 planlægges nye solide investeringer i danske ejendomme, så porteføljen runder ca. 28 mia. kr.
Strategisk fokus på bæredygtighed
Bæredygtighed er et centralt strategisk omdrejningspunkt for PensionDanmarks ejendomsinvesteringer. Det handler om at forene forretningsmæssig rentabilitet med social ansvarlighed i udvikling, opførelse og vedligeholdelse af de ejendomsprojekter, vi engagerer os i.
Vi ønsker at være en innovativ aktør på ejendomsområdet og en frontløber, når det handler om at udvikle løsninger med fokus på at reducere klimabelastningen.
Det skal være med til at sikre en robust og rentabel udvikling af vores ejendomsportefølje samtidig med, at vores kunder opnår størst mulig værdi, når de lejer eller køber en PensionDanmark-ejendom.
PensionDanmarks investeringsperspektiv inden for ejendomme er langvarigt. Vi har derfor certificeret vores kontornybyggerier siden 2012 og bolignybyggerier siden 2016, så aktuelt er mere end en fjerdedel af ejendomsporteføljen certificeret. Certificeringen er med til at øge den generelle kvalitet af ejendommen, idet det:
- bidrager til brugernes trivsel og produktivitet
- sænker driftsomkostninger og optimerer vedligeholdelse
- minimerer energiforbrug og miljøbelastning fx i form af nedsat CO2-udledning og affaldsbelastning
- understøtter ejendommens værdi og lejeniveau
- giver målbar og dokumenteret kvalitet og større robusthed i investeringen på sigt.
Vores certificerede ejendomme bidrager til efterlevelse af vores CSR-politik qua det reducerede klimaaftryk forbundet med bl.a. energi- og vandforbrug.
Langt hovedparten af PensionDanmarks nybyggerier er certificeret efter DGNB-standarden i kategorien Guld. Enkelte ejendomme er dog hhv LEED eller Breeam certificeret.
DGNB
PensionDanmark benytter primært den danske certificeringsordning, DGNB, der er målrettet bygninger og byområder og udformet af Rådet for Bæredygtigt Byggeri, til at certificere nybyggeri.
DGNB er en frivillig certificeringsordning, der benyttes til at måle, samarbejde om, og fremme bæredygtighedshensyn i hele det byggede miljø. Fra bygningers indre til hele byområder hjælper DGNB med at fremme valg, der skaber bedre vilkår for miljø, mennesker og samfund.
LEED
Leadership in Energy and Environmental Design, LEED, er en amerikansk ordning etableret i 1994. Byggerier kan certificeres med sølv, guld eller platin. Systemet belønner miljøvenlige og energieffektive initiativer med point. Topniveauet er 69 point, mens sølv udløses ved 26 point. LEED er blevet brugt på mere end 80.000 bygninger verden over.
BREEAM
Det britiske certificeringssystem, Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology, BREEAM, blev etableret I 1990 og er verdens ældste certificeringsordning for bygninger.
Over 220.000 bygninger er certificeret inden for ordningen, der inden for ni overordnede kategorier tager højde for fx omkostninger, effektivitet, økologi, design, konstruktion og brug.
Due diligence
PensionDanmark har udviklet en retningslinje for due diligence på menneskerettighedsområdet for PensionDanmark Ejendomme K/S for at sikre, at vores ejendomsinvesteringer lever op til internationale standarder. Retningslinjen beskriver, hvordan PensionDanmark identificerer, forebygger og afbøder negative menneskerettighedspåvirkninger i ejendomsporteføljen, og den understøtter vores overordnede bæredygtighedstilgang.
Læs vores retningslinje for due diligence på menneskerettighedsområdet