Se alle nyheder

Global interesse for PensionDanmarks grønne model

Med investeringerne i to havmølleparker har PensionDanmark udviklet en model for, hvordan den private og den offentlige sektor kan samarbejde om at løse klimaudfordringerne. 200 politikere og erhvervsledere blev i dag klogere på modellen ved konferencen Global Green Growth Forum.

Da PensionDanmark investerede i Nysted Havmøllepark og Anholt Havmøllepark, vakte investeringerne ikke bare opsigt herhjemme. De gav også genlyd verden over. For investeringen er et eksempel på, hvordan en privat investor som PensionDanmark, en havmølleekspert som DONG Energy og en offentlig myndighed som Energistyrelsen i et såkaldt offentligt-privat partnerskab (OPP) kan gøre noget ved klimaudfordringerne. Og netop derfor var adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark, i dag inviteret til at fortælle 200 erhvervsledere og toppolitikere fra hele verden om modellen ved konferencen Global Green Growth Forum i København.

- I vores grønne OPP-model gør parterne det, de er bedst til: Den offentlige myndighed lægger rammerne for fx havmølleparken, operatøren har ansvar for at opføre og drive den, mens PensionDanmark bidrager med finansiering. Modellen er på den måde en win-win-win-situation. Men for at den for alvor kan slå rødder, kræver det, at politikere og regeringer i større grad anvender den i den grønne omstilling af økonomien, sagde adm. direktør Torben Möger Pedersen i sit indlæg.

Grønne anbefalinger gives videre til beslutningstagerne

Global Green Growth Forum er en stor international konference, som den danske regering i samarbejde med den sydkoreanske regering og Global Green Growth Institute står bag. Her søger deltagerne at finde nye veje til, hvordan den offentlige og private sektor i fællesskab kan fremme grøn vækst. Anbefalingerne fra konferencen vil blive båret direkte videre til bl.a. FN’s årlige klimakonference – COP 17 – i Sydafrika.

Torben Möger Pedersen, som i dag deltog i en paneldebat om mulighederne og udfordringerne for finansiering af grøn vækst, understregede i sit indlæg, at det først og fremmest er hensynet til medlemmernes pensionsopsparing, som afgør, hvad PensionDanmark investerer i. Men investeringer i fx vedvarende energi er interessante for PensionDanmark, hvis der ikke er tale om enkeltstående projekter, og der er udsigt til et konkurrencedygtigt afkast. Det indbefatter også, at der skal være sikkerhed for, at den politiske beslutning og rammerne om eksempelvis opførelsen af en havmøllepark ligger fast.  

- Vi er generelt meget positive over for offentligt-private-partnerskaber. Og der ligger store uudnyttede potentialer i at bruge OPP-modellen på energiinfrastruktur. Derfor har PensionDanmark også som målsætning at øge investeringerne i infrastruktur og vedvarende energi med op mod 10 mia. kr. over de næste fem år, sagde Torben Möger Pedersen.

PensionDanmark i Klimapartnerskab med Dong Energy

I forlængelse af PensionDanmarks grønne fokus har selskabet i dag indgået et Klimapartnerskab med DONG Energy. Konkret betyder aftalen, at PensionDanmark forpligter sig til at CO2-neutralisere selskabets elforbrug og fortsat arbejde positivt omkring udbygningen af vedvarende energi, som bl.a. investeringerne i Nysted Havmøllepark og Anholt Havmøllepark bidrager til.