Se alle nyheder

SFI anbefaler at gøre tilmelding til den supplerende arbejdsmarkedspension obligatorisk

I en ny rapport fra SFI fremhæves PensionDanmarks samarbejde med kommunerne om at sikre automatisk besked ved førtidspensionering, så medlemmerne gøres opmærksom på deres forsikringsdækninger. Samtidig anbefales det, at tilmelding til den supplerende arbejdsmarkedspension (SUPP’en) fremadrettet gøres obligatorisk – et initiativ, som PensionDanmark søsatte i 2010 for alle nye medlemmer, der tilkendes supplerende førtidspension.

Den supplerende arbejdsmarkedspension (SUPP’en) er et tilbud til alle førtidspensionister om at spare op til deres alderspension. Opsparingsordningen er attraktiv for førtidspensionisten, idet de selv indbetaler 153 kr. kr. pr. måned, hvorefter kommunen supplerer med 306 kr.

For et medlem, der bliver førtidspensionist som 45-årig, betyder ordningen, at vedkommende kan se frem til knap 9.000 kr. ekstra om året i alderspension fra den supplerende arbejdsmarkedspension – et væsentligt supplement til folkepension og ATP.

Alle nye førtidspensionister i PensionDanmark tilmeldes den supplerende arbejdsmarkedspension

I en ny rapport fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd – fremhæves manglende information som det, der afholder førtidspensionisterne fra at tilmelde sig den supplerende arbejdsmarkedspension.

”Tidligere var en del af vores medlemmer ikke opmærksomme på den supplerende arbejdsmarkedspension – også selvom vi i alle sager informerede om den. Derfor valgte vi i 2010 at indarbejde tilmeldingen til den ordning i vores procedurer ifm. tilkendelse af den supplerende førtidspension, der bygger oven på den offentlige førtidspension. Det har vist sig at være en succes, og vi er glade for, at SFI nu har gjort det initiativ til sin anbefaling”, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

I PensionDanmark bliver de medlemmer, som får tilkendt offentlig førtidspension, og som dermed også er berettiget til den supplerende førtidspension fra pensionsselskabet, automatisk tilmeldt den supplerende arbejdsmarkedspension. Dermed undgås det, at førtidspensionerede medlemmer, der med fordel kunne vælge den supplerende arbejdsmarkedspension til, ikke bliver tilmeldt ordningen, fordi de ikke er opmærksomme på den.

PensionDanmark er et af kun fire arbejdsmarkedspensionsselskaber, der tilbyder medlemmerne at administrere deres supplerende arbejdsmarkedspension. Medio 2011 indbetalte 6.700 førtidspensionerede medlemmer til den supplerende arbejdsmarkedspension i PensionDanmark.

Samarbejde med kommunerne styrker medlemmernes retssikkerhed

I SFI’s rapport fremhæves desuden PensionDanmarks samarbejde med kommunerne om at sikre, at medlemmerne bliver gjort opmærksom på deres forsikringsdækninger i private pensionsselskaber.

”Ikke alle kommuner er endnu med i samarbejdet – men det arbejder vi på, at de kommer. For det forbedrer medlemmernes retssikkerhed, når vi pro-aktivt kan tage kontakt til dem og sikre, at de får de udbetalinger, de har ret til. Desuden er det en meget positiv oplevelse for medlemmerne, når man i en svær tid tager kontakt til dem og gør dem opmærksom på en ydelse, de kan have ret til”, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen.

PensionDanmarks dækninger ved førtidspension

1.300 medlemmer fik i 2010 tilkendt supplerende førtidspension fra PensionDanmark i forbindelse med, at de fik tilkendt offentlig førtidspension. Knap halvdelen af førtidspensionstilkendelserne blandt medlemmerne skyldes lidelser i bevægeapparatet.

PensionDanmarks løbende supplerende førtidspension er på mellem 36.000 kr. og 66.000 kr. årligt – afhængigt af medlemmets overenskomstområde. Ydelsen er et supplement til den offentlige førtidspension. Derudover indbetaler PensionDanmark et beløb til medlemmets depot, der svarer til den tidligere opsparing fratrukket opsparingen til den offentlige supplerende arbejdsmarkedspension, som alle medlemmer opfordres til at tilmelde sig, og som alle nye modtagere af supplerende førtidspension siden den 1. juni 2010 automatisk er blevet tilmeldt. Medio 2011 indbetalte 6.700 førtidspensionerede medlemmer til den supplerende arbejdsmarkedspension i PensionDanmark