Se alle nyheder

En kvart mia. kr. fra PensionDanmark i ny dansk eksportordre

Endnu en dansk eksportordre er faldet på plads via PensionDanmarks samarbejde med EKF (Eksport Kredit Fonden). Det drejer sig om eksport af 72 Vestas-vindmøller til et offshore vindmølleprojekt i Belgien, Northwind, som også danske Bladt Industries leverer udstyr og services til. PensionDanmark bidrager med finansiering for 260 mio. kr.

Eksportaftalen er den anden i rækken, der er kommet i stand via det samarbejde, som PensionDanmark - som den første institutionelle investor - indgik med EKF sidste efterår. Samarbejdet indebærer, at PensionDanmark stiller 10 mia. kr. til rådighed for finansiering af danske eksportordrer. I samarbejde med EKF låner PensionDanmark pengene ud til udenlandske virksomheder, der skal bruge dem til at købe varer for hos danske virksomheder. EKF garanterer over for PensionDanmark, at lånene bliver betalt tilbage.

Med den nye aftale har PensionDanmark i alt leveret finansiering til danske eksportordrer for over 1,2 mia. kr.

”Vi er meget tilfredse med vores aftale med EKF, der kommer både PensionDanmarks medlemmer og dansk eksport til gavn. Medlemmerne er sikret et stabilt afkast væsentligt over obligationsrenten. Og samtidig gør samarbejdet danske eksportordrer mulige i en tid, hvor det ellers er vanskeligt for danske virksomheders internationale kunder at opnå bankfinansiering,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

”Samarbejdet mellem EKF og PensionDanmark viser, hvordan offentlige og private aktører kan skabe vækst og arbejdspladser i fællesskab. Modellen har da også vakt stor opmærksomhed også uden for Danmark. Med Northwindprojektet beviser samarbejdet nu sin værdi for anden gang", siger direktør Anette Eberhard, EKF.

Den første eksportaftale inden for rammeaftalen med EKF faldt på plads i efteråret. Her stillede PensionDanmark ca. 1 mia. kr. til rådighed for finansiering af eksport af 66 Vestas-vindmøller til en vindmøllepark i Sverige. 

Fakta om investeringen

PensionDanmark stiller finansiering for 260 mio. kr. til rådighed for havmølleparken Northwind ud for den belgiske kyst, der har en samlet finansieringsramme på 4,7 mia. kr. EKF garanterer over for PensionDanmark, at lånet betales tilbage. Northwind har supermarkedskæden Colroyt og en belgisk developer som ejere. Vestas leverer 72 møller (V112 – 3.0 MW) og en 15-årig serviceaftale til projektet. Også danske Bladt Industries leverer udstyr og services til projektet.