Mange blandt de godt 400.000 danskere, som hvert år er på sygedagpenge, må væbne sig med tålmodighed, når de skal have stillet en diagnose. De venter i flere måneder på at komme til første undersøgelse efter at være henvist fra deres praktiserende læge.
Men nu viser en ny analyse af Hurtig Diagnose fra PensionDanmark, at ventetiden til første undersøgelse kan barberes helt ned til i gennemsnit blot 5 dage.
”Der har været meget fokus på ventetiderne til hospitalsbehandling, og den er nu højst 30 dage. Men det virkeligt store problem er de alt for lange ventetider for udredning. Det er menneskeligt urimeligt og økonomisk hul i hovedet, at der ofte går mange måneder fra man af sin praktiserende læge bliver henvist til en speciallæge, og til der så foreligger en diagnose, som er adgangsbilletten til sygehusbehandlingen,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark, og fortsætter:
”Vi har vist, at udredningstiden kan bringes ned til få uger – med store gevinster for både den enkelte borger og for samfundsøkonomien. Vores model er lige til at kopiere for det offentlige sundhedssystem – og den vil give store offentlige besparelser.”
Hurtig diagnosticering sparer samfundet for mia.
I analysen har PensionDanmark undersøgt de hidtidige erfaringer af 561 forløb med produktet Hurtig Diagnose, som sikrer en effektiv koordinering og styring af udredningsforløbet.
Ventetiden til første undersøgelse er med Hurtig Diagnose blot 5 dage mod 63 dage i det almindelige system, hvor borgeren ikke får hjælp. Den samlede gennemsnitlige udredningstid via Hurtig Diagnose er 22 dage i alt. Det er en tredjedel af den gennemsnitlige ventetid på blot at komme til den første undersøgelse i det almindelige system. Over 60 pct. af samtlige sager i Hurtig Diagnose-regi er endelig udredt på tre uger eller mindre. Den kortere ventetid og hurtigere udredning er ikke kun en økonomisk gevinst for den enkelte og vedkommendes arbejdsplads. Det kan også spare samfundet for milliarder af kroner i udgifter til sygedagpenge og i sidste ende førtidspension.
”Den hurtige diagnosticering mindsker risikoen for førtidspension. Det er veldokumenteret, at risikoen for at et sygeforløb ender i førtidspension stiger med længden af sygedagpengeperioden. Derfor bør politikerne have fokus på hurtigere udredning og bedre genoptræning, når forhandlingerne om en ny førtidspensionsreform går i gang senere i år,” siger Torben Möger Pedersen.
Sådan fungerer Hurtig Diagnose
Udgangspunktet for et Hurtig Diagnose-forløb er, at medlemmet af egen læge er henvist til konsultation hos en speciallæge. Prioriteten i Hurtig Diagnose er at sikre en effektiv koordinering og styring af udredningsforløbet:
- PensionDanmark giver medlemmet en fast kontaktperson, som er en erfaren sygeplejerske. Kontaktpersonen hjælper medlemmet frem til hurtigt at få stillet den rigtige diagnose og vejleder om muligheder og rettigheder i det offentlige behandlingssystem.
- Der er indgået aftaler med et landsdækkende netværk af speciallæger, som giver hurtig adgang til undersøgelser og diagnosticering af lidelser i bevægeapparatet mv. og med speciallægeklinikker om hurtig adgang til relevant billeddiagnostik.
- Kontaktpersonen i Hurtig Diagnose booker tid for medlemmet hos relevant speciallæge og klinik. Når diagnosen er stillet, hjælper kontaktpersonen medlemmet til offentlig behandling under det udvidede frie sygehusvalg og efterfølgende genoptræning.