Se alle nyheder

Overførsler af pension skal være gratis - flyt små pensioner til ATP

I PensionDanmark er der næsten 50.000 medlemmer med hvilende opsparing på under 20.000 kr. De fleste er unge, der i uddannelsesperioden har haft kortvarige job. Løsningen er, at små pensioner automatisk samles på ATP-kontoen, mener PensionDanmark.

Mange danskere med hyppige jobskift mellem forskellige brancher eller skift mellem job og uddannelse efterlader sig en lille opsparing i pensionsselskabet. På landsplan løber små, hvilende opsparinger under 20.000 kr. i de forskellige pensionsselskaber op i 5 mia. kr., viser en opgørelse fra brancheforeningen Forsikring & Pension.

I PensionDanmark havde knap 42.000 medlemmer i 2007 et såkaldt hvilende depot på under 20.000 kr., som de ikke havde indbetalt til i mindst to år. I 2011 var det steget med 17 pct. til godt 49.000 medlemmer.

Det viser nye tal fra PensionDanmark, som Magasinet Penge på DR 1 omtalte onsdag. Udsendelsen satte også spot på PensionDanmarks forslag til en ATP-løsning.

”Vi opfordrer altid medlemmerne til at tage deres gamle pensionsopsparing med – om så det er til eller fra PensionDanmark. På den måde betaler man kun omkostninger ét sted. Og det er klart, at det altid bør være gratis at flytte sine egne penge over i et andet selskab,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Men det er det ikke. Derfor har brancheforeningen Forsikring & Pension netop indgået en ”frit lejde”-aftale om, at det skal være gratis at flytte sin hvilende opsparing under 20.000 kr. i de næste to år.

I PensionDanmark, der over de seneste år i gennemsnit har haft tilgang af omkring 60.000 nye medlemmer og afgang af 40.000 medlemmer om året, har det altid været gratis at flytte sin opsparing - uanset størrelsen. Men som tallene viser, er det langt fra alle, der husker det eller har mulighed herfor. Derfor må man gå mere utraditionelt til værks, mener Torben Möger Pedersen.

”Vi foreslår en ATP-løsning. Den går ud på, at pensionsselskaberne kan tilmelde sig en ordning, hvor små, hvilende pensioner i de enkelte selskaber kan flyttes over til lønmodtagerens konto i ATP. ATP-kontoen følger nemlig lønmodtageren hele livet, og dermed kan denne løsning spare lønmodtageren for mange overflødige administrationsomkostninger,” siger han.

”Hvis forslaget gennemføres, skal det naturligvis være frivilligt for selskaberne at tilmelde sig ordningen. Men for os er det vigtigt, at pensionssystemet bakker arbejdsmarkedets jobmobilitet op, og det kræver praktiske og enkle løsninger som denne,” siger Torben Möger Pedersen.