Se alle nyheder

PensionDanmark investerer 4,5 mia. kr. i banklån

PensionDanmark har i dag indgået en aftale om at investere 4,5 mia. kr. i banklån til infrastrukturprojekter i Europa, USA og Canada. Aftalen er indgået med JP Morgan Asset Management, som har etableret et særligt team af erfarne kreditfolk, der skal samarbejde med PensionDanmark om investeringerne. De første 1,5 mia. kr. er investeret i en portefølje af infrastrukturlån i England. Det er den første aftale af sin art i Europa, hvor et pensionsselskab i stor skala går ind i opkøb af banklån.

De seneste års betydelige tab i banksektoren har sammen med ny regulering af bankerne skabt en situation, hvor mange europæiske banker har behov for at nedbringe deres udlån. Det gælder især for udlån med løbetider over 5 år. De nye kapitalkrav indebærer, at udlån med lange løbetider fremover belaster bankernes solvens særlig hårdt, hvilket i praksis gør denne type udlån urentable for mange banker.

”Presset på de europæiske banker og herunder de danske banker har gjort det vanskeligt for mange virksomheder at opnå kreditfinansiering. Det udgør en stor risiko for væksten og beskæftigelsen i Europa. Derfor er der brug for nye modeller, som forbedrer virksomhedernes adgang til lange kreditter. Her kan pensionssektoren, som har betydelig langsigtet kapital til rådighed, spille en ny og vigtig rolle,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark, og fortsætter:

"Vi kan konstatere, at bankernes behov for at nedbringe omfanget af deres langtløbende udlån har skabt en markedssituation, hvor det er muligt at erhverve porteføljer af banklån til meget fordelagtige renter. Udfordringen har været at sikre en grundig og uvildig kreditvurdering. For det er selvfølgelig en forudsætning, hvis vi som pensionsselskab skal bevæge os ind i opkøb af banklån. Vores nye samarbejdsmodel med JP Morgan lever op til dette krav,” siger Torben Möger Pedersen.

PensionDanmark forventer, at investeringerne i lange banklån vil give et afkast, som er væsentligt højere end renten på børsnoterede erhvervsobligationer med tilsvarende risiko. I en tid med rekordlave renter på stats- og realkreditobligationer er det derfor en meget attraktiv investering.

”Vi er ikke i tvivl om, at dette nye initiativ vil give vores medlemmer et godt afkast på deres pensionsopsparing. Samtidig håber vi, at PensionDanmarks initiativ kan bidrage til at lette kreditklemmen,” siger Torben Möger Pedersen.

PensionDanmarks strategi: Flere investeringer i kredit og infrastruktur

Den nye aftale med JP Morgan ligger i forlængelse af den samarbejdsaftale, som PensionDanmark i oktober 2011 - som den første institutionelle investor - indgik med Eksport Kredit Fonden (EKF). Aftalen betyder, at PensionDanmark har stillet 10 mia. kr. til rådighed for finansiering af danske eksportordrer, der gør det muligt for udenlandske virksomheder at opnå lån til køb af varer hos danske virksomheder. EKF garanterer over for PensionDanmark, at lånene bliver betalt tilbage. Det første lån under dette program er på 1 mia. kr. til et svensk vindmølleprojekt, som har købt 65 Vestas-vindmøller. 

Udover aftalerne med JP Morgan og EKF om investeringer i lange kreditter på knap 15 mia. kr. har PensionDanmark investeret eller givet tilsagn om direkte investeringer i infrastruktur på knap 15 mia. kr. – herunder i Nysted Havmøllepark og Anholt Havmøllepark.

 

Fakta om investeringen

Aftalen indebærer, at JP Morgan etablerer et team af erfarne kreditfolk, som skal stå for at identificere og opkøbe banklån for i første omgang i alt 4,5 mia. kr. til PensionDanmark. For at undgå interessekonflikter kan der ikke investeres i lån fra JP Morgan selv, men alene fra andre banker. Der vil kun blive investeret i lån med sikkerhed i infrastrukturprojekter som skoler, motorveje, hospitaler og energitransmissionsanlæg med en meget høj tilbagebetalingssikkerhed. Hovedparten af infrastrukturprojekterne vil være beliggende i USA, Canada, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Holland og Danmark.

De første 1,5 mia. kr. er investeret i en portefølje af udlån til finansiering af skoler, hospitaler, vejanlæg og kollegier i Storbritannien. Alle projekter er etableret som offentlige-private-partnerskaber (OPP) eller tilsvarende lange aftaler med kreditværdige modparter. Projekterne har stor samfundsmæssig betydning og høj sikkerhed for tilbagebetaling. Låneporteføljen er erhvervet fra Bank of Ireland til en markant underkurs svarende til en rabat på 16,5 pct. i forhold til bogført værdi, og giver en løbende rente, som ligger godt 3 pct. point over danske statsobligationer.