Se alle nyheder

Reform af førtidspensionen må ikke glemme de nedslidte

Der er mange gode takter i regeringens udspil til en reform af førtidspensionen. PensionDanmark advarer mod at glemme behovet for at mindske nedslidning.

Regeringens forslag til en reform af førtidspensionen har især fokus på unge med psykiske lidelser. PensionDanmark opfordrer til, at en reform også gør noget ved de mange nedslidte, der kommer på førtidspension direkte fra beskæftigelse.

”Vi er enige i, at der er brug for en helt ny løsning for de unge. Men det er der også for de nedslidte. Der er alt for mange lønmodtagere, der på grund af nedslidning må forlade arbejdsmarkedet i utide. Det er faglærte og ikke-faglærte, der kommer direkte fra beskæftigelse, og hvor bedre forebyggelse kunne bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Antallet af fysisk nedslidte førtidspensionister har stort set været uændret siden 2003. Godt 3.200 fik tilkendt førtidspension pga. nedslidning i 2003. I 2010 var det ca. 3.100 personer – herunder mange medlemmer af PensionDanmark.

”Der er et stort potentiale for at reducere førtidspensionering som følge af slidskader. Det kræver indsats på tre områder: Tidlig forebyggelse, hurtig udredning og styr på genoptræningen. Disse indsatser vil kunne fastholde rigtig mange i job med bedre livskvalitet og livsindkomst – og spare det offentlige for mange mia. kr.,” siger Torben Möger Pedersen.

Han forklarer, at der skal sættes tidligere ind med forebyggelse, så små skader ikke bliver til større skader, langvarigt sygefravær og i sidste ende førtidspensionering. Udredningen i sundhedssystemet skal forkortes markant, så det ikke tager flere måneder, men få uger, når den praktiserende læge henviser til speciallægeudredning. Og så skal der større fokus genoptræningen efter endt og vellykket behandling.

Se PensionDanmarks analyser: