Se alle nyheder

PensionDanmark vinder pris for original eksportkredit

Det internationale magasin Project Finance kårer PensionDanmarks samarbejde med Eksport Kredit Fonden om finansiering af et stort salg af vindmøller som årets bedste investering i 2012.

Årets bedste investering på området. Sådan lød det, da magasinet Project Finance i går ved en ceremoni i London tildelte PensionDanmark prisen 'Offshore Wind Deal of the Year' for et samarbejde med EKF (Eksport Kredit Fonden). Et samarbejde, der senest resulterede i et salg af 72 Vestas-møller til havmølleparken Northwind i Belgien.

"Det er blevet vanskeligere for mange at opnå bankfinansiering. Men den her pris viser, at den model for eksportkreditter, som PensionDanmark og EKF arbejder sammen om, gør meget gavn. For lånerammen, der bliver stillet til rådighed via EKF, er med til at sætte gang i ellers urealiserbare projekter som den belgiske havmøllepark. Samtidig styrker det både eksporten og beskæftigelsen herhjemme," siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Samarbejdet med EKF blev indledt i 2011. Det indebærer, at PensionDanmark i alt stiller 10 mia. kr. til rådighed for finansiering af danske eksportordrer. Som en del heraf har PensionDanmark først leveret finansiering for 1 mia. kr. i forbindelse med et salg af vindmøller til Sverige. I forbindelse med Northwindaftalen stiller PensionDanmark finansiering for 260 mio. kr. til rådighed.

"Prisen understreger vigtigheden af at finde alternative modeller, hvor pensionskassemodellen er en blandt mange muligheder, der giver danske eksportvirksomheder og deres kunder flere valgmuligheder," siger vicedirektør Søren Møller, EKF.

Fakta om Northwind

PensionDanmark stiller finansiering for 260 mio. kr. til rådighed for den belgiske havmøllepark Northwind. Den samlede finansieringsramme er på 4,7 mia. kr. EKF garanterer lånet over for PensionDanmark. Northwind har blandt andet supermarkedskæden Colroyt som ejere. Vestas leverer 72 møller (V112 – 3.0 MW) og en 15-årig serviceaftale til projektet. Også danske Bladt Industries leverer udstyr til projektet.