Se alle nyheder

Uddannelsesfonde sender titusindvis på efteruddannelse

Nyt digitalt samarbejde mellem Ministeriet for Børn og Undervisning og PensionDanmark har sat turbo på efteruddannelsesindsatsen. På et halvt år har de 12 fonde til efteruddannelse, som administreres af PensionDanmark, udbetalt tilskud til 23.000 uddannelsesforløb – næsten 10.000 flere forløb end i samme periode året før, viser ny analyse. Især de mindre virksomheder har sendt flere medarbejdere på efteruddannelse.

På seks måneder har et samarbejde med Ministeriet for Børn og Undervisning udløst midler fra PensionDanmark Uddannelsesfonde til knap det dobbelte antal kurser sammenlignet med samme periode året før, viser en ny analyse fra PensionDanmark.

”Vi arbejder løbende på at få sendt flere på efteruddannelse med midlerne fra de forskellige branchers uddannelsesfonde. Derfor er det her et meget tilfredsstillende resultat,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Samarbejdet med ministeriet indebærer, at PensionDanmark automatisk får oplyst, når en virksomhed har haft medarbejdere på efteruddannelse, som giver ret til tilskud fra uddannelsesfondene. Virksomheden får en mail fra PensionDanmark, hvor de med et par klik kan få udbetalt tilskuddet fra den relevante uddannelsesfond.

Fra oktober 2012 til marts 2013 blev der udbetalt penge til 23.204 kurser – mod 13.674 kurser i samme periode året før. Samtidig benytter væsentligt flere mindre og mellemstore virksomheder fondene. I dag er det 51,7 pct. af virksomhederne med 25-50 ansatte, der får tilskud til kurser – mod 16,9 pct. i starten af sidste år. For virksomheder med 50-100 ansatte er andelen steget fra 25,9 pct. til 67,5 pct. i perioden.

Analysen peger også på, at størstedelen vælger fagrettede kurser frem for almene kurser som dansk og matematik. Torben Möger Pedersen opfordrer til fremover i højere grad at sammentænke de fagrettede og almene kurser.

”I Vækstplan DK er der afsat en milliard kroner ekstra til efteruddannelse. Det er en helt rigtig prioritering. Der er brug for at få løftet arbejdsstyrkens kompetenceniveau, så det matcher virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft. Ellers risikerer vi, at det næste opsving går i stå på grund af flaskehalsproblemer,” siger han.

Læs analysen her.

Fakta om PensionDanmark Uddannelsesfonde:
PensionDanmark Uddannelsesfonde administrerer fonde omfattende i alt godt 170.000 medarbejdere – typisk faglærte og ikke-faglærte – beskæftiget på godt 12.700 virksomheder inden for bl.a. byggeri, transport og lager, hotel og restauration, privat rengøring, frisør- og kosmetikerfagene samt på mejerierne og hos anlægsgartnere. I 2012 er der i alt udbetalt godt 48 mio. kr. i tilskud fra fondene. Det svarer til en stigning i fondenes udbetalinger fra 2011 til 2012 på ca. 19 pct.