Se alle nyheder
Image alternative text

PensionDanmark investerer i dansk fond til fødevareproduktion i udviklingslande

PensionDanmark er sammen med staten, IFU og PKA investorerne i den nye investeringsfond Danish Agribusiness Fund. Fonden skal investere i projekter og virksomheder, som kan styrke fødevareproduktionen i udviklingslande, og som danske virksomheder bidrager til.

PensionDanmark investerer 200 mio. kr. i den nyetablerede danske investeringsfond Danish Agribusiness Fund (DAF). Fonden skal investere i projekter og virksomheder, der bidrager til at øge og forbedre produktion, distribution og salg af fødevarer i udviklingslande. Der vil være tale om projekter, hvor danske landbrugs- og fødevarevirksomheder enten er medinvestor eller leverandør af teknologi og knowhow.

Den nye fond er etableret efter samme model som Klimainvesteringsfonden, hvor PensionDanmark også er blandt investorerne.

”Ligesom Klimainvesteringsfonden er Danish Agribusiness Fund et godt eksempel på, hvordan offentlig og privat kapital kan arbejde sammen om at løse globale samfundsudfordringer på en måde, der kommer danske virksomheder og investorer til gavn. De illustrerer, at den bedste bistand er business,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

”Danske landbrugs- og fødevarevirksomheder er blandt de mest effektive i verden. De kan derfor være med til at løfte produktionen af hårdt tiltrængte fødevarer i udviklingslandene. Men der er behov for risikovillig kapital, hvis potentialet skal realiseres. Og det er lige præcis det, den nye fond skal bidrage med. Dermed flugter initiativet med de globale FN-mål om at øge de private investeringer i landbrug- og fødevaresektoren i udviklingslandene,” siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Det samlede kapitaltilsagn til Danish Agribusiness Fund er i første omgang på 700 mio. kr. Det består af 200 mio. kr. fra hhv. PensionDanmark og PKA, 211 mio. kr. fra IFU samt 89 mio. kr. fra staten. Fonden ventes at rejse yderligere kapital på 100 mio. kr. i en second closing.

Da Danish Agribusiness Fund kun bidrager med en del af investeringen i de enkelte projekter, forventes de samlede investeringer at blive ca. seks mia. kr. Fonden drives på markedsmæssige vilkår og skal sikre investorerne et konkurrencedygtigt afkast.

Danish Agribusiness Fund skal administreres af IFU, der har erfaring fra omkring 1.200 investeringer i mere end 100 udviklings- og vækstlande i Afrika, Asien, Latinamerika og dele af Europa.

Se fakta om Danish Agribusiness Fund