Se alle nyheder
Image alternative text

Danskerne: Private penge skal finansiere infrastruktur

Over halvdelen af danskerne synes, at private skal være med til at finansiere store infrastrukturprojekter som en havnetunnel eller nye sygehuse. Emnet er til debat på Innovationens Topmøde kl. 17.45 i dag på Folkemødet.

Der skal private penge til, når der fremover skal opføres store infrastrukturprojekter som en havnetunnel eller nye sygehuse herhjemme. Sådan lyder det fra flertallet af danskere i en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget for PensionDanmark i forbindelse med Folkemødet på Bornholm.

Et repræsentativt panel af ca. 2.500 danskere er blevet spurgt: "Hvem synes du skal finansiere store projekter som eksempelvis nye sygehuse, en havnetunnel eller renovering af jernbane- og vejnettet?" 1.064 personer har svaret, og 53 pct. svarer enten "kun det private" eller "både det offentlige og det private". 45 pct. svarer "kun det offentlige".

”Det er glædeligt, at en så stor andel bakker op om en højere grad af privat finansierede infrastrukturprojekter. For projekter som f.eks. en havnetunnel i København giver god samfundsøkonomisk mening, men de kræver betydelige investeringer at gennemføre. Her kan man med fordel lade private partnere være med til at investere," siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

”Med offentlige-private partnerskaber (OPP) får man sikkerhed for, at projekterne afleveres til tiden, budgettet og i en kvalitet, som sikrer bedre samlet totaløkonomi i projektet. Og vi er klar. Vi har gode erfaringer med OPP-investeringer, som både giver samfundsøkonomisk mening og et fornuftigt afkast til medlemmerne. Nu mangler der bare politisk vilje til at komme i gang," siger Torben Möger Pedersen.

PensionDanmark er investor i tre OPP-projekter i Danmark: et nyt psykiatrisk hospital i Vejle, en ny fødeafdeling og et nyt sengeafsnit på Slagelse Sygehus samt en ny retsbygning i Svendborg.

Innovative investeringer som netop OPP er blandt de emner, som er til debat, når PensionDanmark i dag inviterer til Innovationens Topmøde på Folkemødet i samarbejde med Vestas, Siemens, Leo Pharma og Novozymes. Det foregår kl. 17.45-19 hos LEAD i Nørregade.

 

Om undersøgelsen

DST Survey, Danmarks Statistiks indsamlingskontor, har indsamlet svarene via web og telefon, den 7. juni. Panelet til besvarelserne er rekrutteret fra fire repræsentative undersøgelser fra marts til juni. Ca. 2.500 har sagt ja til at blive kontaktet. Svarene er indsamlet på 24 timer og vægtet for uddannelse, indkomst, køn, alder og geografi.