Se alle nyheder
Image alternative text

Flere bæredygtige livsstilsboliger 50+ i Kildebjerg Ry

De kommende beboere i Balancen mødtes for at tage hul på udviklingen af deres boligfællesskab for 50+årig, og PensionDanmark igangsætter fase 2 af livsstilsboligerne 50+ i Kildebjerg Ry.

I går mødtes beboerne i byggeriet Balancen for at starte etableringen af en lokalt baseret blomstereng mellem husene. Mødet markerede samtidig, at PensionDanmark nu igangsætter fase 2 af byggeriet med 70 nye boliger på grund af den store efterspørgsel efter boligerne i første fase. Boligerne i fase 2 bliver dels flere livsstilsboliger 50+ dels livsstilsboliger for familier.

Boligerne bliver delvist bygget i træ og genbrugsmaterialer for at opnå meget lav CO2 udledning og et sundt og naturligt byggeri, hvor man har det godt. Det nye boligfællesskab ligger i naturskønne omgivelser blandt allerede indflyttede børnefamilier med direkte adgang til golfbane med 27 huller, sansepark, ridestier, kort vej til centrum af Ry og kort transporttid til både job og oplevelser i Aarhus, Silkeborg eller Skanderborg.

Boligerne bliver bæredygtighedscertificeret efter DGNB ordningen i kategorien Guld, der har til formål at øge den generelle kvalitet af ejendommen, at forbedre slutbrugernes sundhed og trivsel samt optimere vedligeholdelsen og samtidig minimere energiforbruget og miljøbelastningen.

”Flere og flere ønsker at bo med fællesskab. Samtidig bliver danskerne mere og mere klima- og naturbevidste. Det er den efterspørgsel PensionDanmark ønsker at imødekomme med Balancen og de kommende boliger i fase 2. Som beboer får man en bolig, hvor der er tænkt over alt i forhold til at gøre byggeriet klima- og naturvenligt og hvor man selv er med til at skabe rammerne for indretning og fællesskab,” siger projektudviklingsdirektør i PensionDanmark Mia Manghezi.

De kommende lejere i det nye byggeri bliver inddraget helt fra begyndelsen for at bidrage med ideer og behov til de nye bæredygtige boliger.

Beboermødet - et anderledes første spadestik

Der er etableret en beboerkreds for Balancen, med en fordeling af beboere på 50-65, beboere på 65-75 og beboere på +75, en blanding af erhvervsaktive og pensionister, en blanding af singler og par samt en ligelig kønsfordeling.

Beboermødet som for første blev afholdt på byggegrunden, startede med at de kommende beboer fik et indtryk af hvem deres nye naboer og bofæller var. Til mødet præsenterede arkitekterne fra Vandkunsten bebyggelsen og rammerne for fælleskabet både mellem husene, i fællesfaciliteterne og i de grønne områder.

En del af værdigrundlaget for Balancen er at give plads til naturen og styrke biodiversiteten. I stedet for at anlægge de typiske græsplæner omkring husene kommer der i stedet en vild blomstereng med masser af forskellige plantearter, der kan tiltrække et rigt insektliv.

Foreningen Vild med Vilje skal sammen med beboerne og arkitekterne være med til at finde ud af, hvordan man konkret skaber plads til naturen og hvordan naturen kan blive kilde til glæde og fællesskab. Philip Hahn-Petersen fra Vild med Vilje var med til mødet for at lave et anderledes første spadestik. Ikke et første spadestik på byggeriet, men på den planlagte blomstereng med vilde lokale plantearter mellem husene.

Vild med Vilje har fået hjælp fra skoleelever og naturvejledere fra Ry, der har været ude og samle frø i grøftekanter fra en masse forskellige planter som fx vild gulerod, bakkenelikke, blåhat og musevikke. På beboermødet blev frøene udsået i et mindre område, der bliver en del af den kommende blomstereng. Over det kommende år kan man følge, hvilke lokale plantearter, der får fat og gøre erfaringer til etableringen af den store blomstereng, når Balancen står færdig. Ud over den vilde natur omkring bebyggelsen får Balancen også små grønne oaser mellem husene, der får hver deres beplantning og mulighed for at etablere køkkenhaver.

Efter oplægget fra Philip, blev den videre beboerproces præsenteret og spørgsmål blev bragt på banen af de kommende beboer. Der kom endvidere gode input og forslag af beboerne, som naturligvis vil komme til at indgå i det videre arbejde.

Visualisering: Vandkunsten