Anholt Havmøllepark bidrager allerede til produktionen af bæredygtig elektricitet til danske forbrugere, og nu skal et forsøg afklare, om havmølleparken, som PensionDanmark ejer 30 pct. af, også kan bidrage til at forbedre biodiversiteten i Kattegat og Nordsøen.
I samarbejde med WWF Danmark har Ørsted, der står for den daglige drift af Anholt Havmøllepark, installeret 12 3D-printede revformationer på havbunden mellem parkens møller.
De kunstige rev skal komplementere de stenrev, der blev etableret sammen med havmølleparken i 2012 og 2013, og ventes at bidrage positivt til torskebestanden, som er under pres.
”Vi er meget stolte af, at Anholt Havmøllepark er pionerprojekt inden for 3D-printede rev i dansk farvand. Biodiversitet er et fokusområde for PensionDanmark, og hvis dette innovative tiltag kan bidrage til et bedre havmiljø, samtidig med at havmølleparken producerer bæredygtig strøm, så er det en win-win-situation for alle parter,” siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.
Rev kan modvirke tab af ålegræs
De danske farvande har gennem de seneste 20 år oplevet faldende torskebestand. Det reducerer samtidig mængden af ålegræs, der nedbrydes af de havdyr, som torskene lever af. Ålegræsset er vigtigt for havets iltproduktion samtidig med, at det stabiliserer havbunden og huser fiskenes yngel. Og vigtigst af alt lagrer ålegræs CO2, som ellers risikerer at ende i atmosfæren og skabe global opvarmning.
Med de 3D-printede rev tilbydes fiskeynglen et sikkert tilholdssted, hvor de kan finde føde, indtil de er store nok til at begive sig videre. Revene er designet til at efterligne torskens foretrukne levesteder.
"Havet rummer et stort potentiale i forhold til at hjælpe med at nå vores klimamål. Forbedring af havenes sundhed og genopretning af havets biodiversitet er afgørende for at tackle tabet af biodiversitet og klimakrisen. I takt med at regeringer rundt om i verden præsenterer stadig mere ambitiøse planer for den vedvarende energi, vil havvind komme til at fylde mere. Hos Ørsted tror vi på, at handling på klima- og naturområdet kan og skal gå hånd i hånd, og dette spændende projekt sammen med WWF Verdensnaturfonden er et af mange rundt om i verden, hvor vi søger de bedste løsninger til at realisere vores ambition om en nettopositiv indvirkning på biodiversiteten," siger Filip Engel, Vice President for bæredygtighed i Ørsted.
De 3D-printede rev er skabt i naturmaterialer, så de ikke er til skade for det omkringliggende havmiljø. De består af 70 procent sand og 30 procent vulkansk aske og klinke, og hvert rev har en størrelse på en kubikmeter og en vægt på mellem 200 og 550 kg.
Hos WWF har man gode erfaringer med 3D-printede rev fra internationale farvand, hvor de blandt andet er i brug i den hollandske del af Nordsøen.
"De danske have er under hårdt pres, og i dag er der 90% færre torsk i Kattegat end i 1990. Der er brug for handling – og det haster. Vi skal give naturen og dyrelivet en hånd, samtidig med at vi forsøger at løse vores klimakrise ved at udvide vores grønne energiproduktion. Hvis vi skal løse naturkrisen, er vi nødt til at give mere tilbage til naturen, end vi tager. Derfor er vi meget begejstrede for, at vi sammen med Ørsted for første gang kan teste de nye unikke 3D-printede revmoduler her i Danmark," siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden.
Se en video om de fascinerende nye rev her.
Fakta om Anholt Havmøllepark
- Anholt Havmøllepark består af 111 vindmøller med en samlet kapacitet på 400 megawatt svarende til strømforbruget hos en million danskere.
- Parken blev færdiggjort i 2013 og var dengang verdens største. I forbindelse med byggeriet, blev der etableret stenrev for at forbedre havdyrs levevilkår. Disse rev vrimler af liv og komplementeres nu af de nye, 3D-printede rev.
- Anholt Havmøllepark drives af Ørsted, som ejer 50 pct. af parken, mens PensionDanmark ejer 30 pct. og PKA ejer de resterende 20 pct.